Алкоголь

Історичні факти

Викрадач розуму – так іменують алкоголь із давніх часів. Про п'янкі властивості спиртних напоїв люди дізналися не менше ніж за 8000 років до н.е. Поява керамічного посуду дала можливість виготовлення алкогольних напоїв із меду, плодових соків і дикого винограду.

Чистий спирт почали одержувати в VІ-VІІ століттях араби і назвали його "аль коголь", що означає "одурманюючий". Першу пляшку горілки виготовив араб Рагез у 860 році. Переробка вина для одержання спирту різко збільшила пияцтво. Не виключено, що саме через це Мухаммед, засновник ісламу (мусульманської релігії), заборонив вживання спиртних напоїв. Ця заборона ввійшла згодом у звід мусульманських законів – коран (VІІ ст.). 3 того часу протягом 12 сторіч у мусульманських країнах алкоголь не вживали, а порушників цього закону (п'яниць) жорстоко карали.

У середньовіччя в Західній Європі також навчилися одержувати міцні спиртні напої шляхом змішування вина з іншими цукристими рідинами, що бродять. Відповідно до легенди вперше цю операцію здійснив італійський чернець, алхімік Валентиус.

З тих часів міцні алкогольні напої поширилися по всіх країнах світу, насамперед, за рахунок промислового виробництва алкоголю з дешевої сировини (картоплі, відходів цукрового виробництва і т.п.).

У Древній Русі пили дуже мало. Лише на окремі свята варили медовуху, брагу або пиво, міцність яких не перевищувала 5-10'. Чарка пускалася по колу, кожен робив декілька ковтків. У буденні дні жодні спиртні напої не вживались, пияцтво вважалося найбільшою ганьбою і гріхом.

Але з ХVІ сторіччя почалося масове завезення з інших країн горілки і вина. При Івані ІУ і Борисі Годунові засновувались «цареві шинки», що давали значні надходження грошей у казну. Проте й тоді намагалися обмежити споживання спиртних напоїв. Так, у 1652 році вийшов наказ "продавати горілку тільки по одній чарці на чоловіка". Заборонялося подавати вино "питехам" (тобто питущим), а також усім іншим під час постів, у середу, п'ятницю і неділю. Однак через фінансові міркування незабаром до наказу була внесена поправка, що відмінила обмеження і фактично сприяла пияцтву.

Сьогодні можна стверджувати, що в нашій країні, як це не прикро, склалася своєрідна "питійна процедура", без якої не відбувається жодна

більш-менш знаменна подія. Народилася дитина – хрестини. Померла людина – поминки. Святкують народження – п'ють за здоров'я, проводжають людину з життя – за упокій. Приводом для випивки може стати як релігійне свято, так і найменша побутова подія, наприклад купівля особистих речей, які необхідно "обмити". Завдяки таким "традиціям" на даний момент значно зріс рівень вживання алкогольних напоїв, і, як наслідок, збільшилася кількість людей, хворих на алкоголізм.

До розряду міцних спиртних напоїв належить і продукція кустарного, домашнього виробництва (самогон, грузинська чача, домашні вина). Як правило, алкоголь кустарного виробництва містить багато шкідливих домішок, головним чином – сивушних масел.

Більше того, помилково замість етилового спирту, або свідомо нехтуючи небезпекою, люди п'ють і різноманітні сурогати. Наприклад, такі рідини, як метиловий спирт і етиленгліколь1 здатні викликати сп'яніння, а через 10-12 годин після їх вживання з'являються ознаки важкого отруєння: головний біль, нудота, блювота, хистка хода, слабкість (або короткочасне збудження), затьмарення або, навіть, повна втрата свідомості. Від мозкових розладів (через 1-2 доби) або ушкодження нирок (через 1-2 тижні) може настати смерть. Навіть невеликі кількості цього спирту вражають зоровий нерв і сітківку ока, викликаючи сліпоту, а 100 г – смертельна доза.

Отже, алкоголь і його сурогати досить небезпечні, а наслідки їх вживання згубні, особливо для організму, що розвивається.

УВАГА! АЛКОГОЛЬНА АТАКА

(Вплив алкоголю на організм)

Дія алкоголю на організм руйнуюча. Він накидається на органи травлення і кровообігу, на головний мозок та нервову систему. У процесі прийняття алкоголю кровоносні судини людини розширюються, відчувається приплив тепла, а через деякий час починається уповільнення мови, порушення координації рухів, подвоєння в очах, тремтіння рук, порушення свідомості і, як наслідок, втрата контролю над своїми вчинками.

Алкоголь не лише затьмарює розум, але й убиває: тисячі людей щорічно помирають виключно через алкогольне отруєння. Помиляється той, хто вважає, що для смерті людини потрібна досить велика кількість алкоголю, цілком достатньо дози, яку не витримає серце, або з якою не справиться печінка!

Ступінь сп'яніння залежить від ваги людини, кількості алкоголю та швидкості його вживання, його міцності, та стану здоров'я конкретного організму на даний момент.

Увага: для сп’яніння підлітку треба набагато менше алкоголю, ніж для дорослої людини.

Дехто думає, що існує значна різниця між дією міцних спиртних напоїв (горілки, коньяку) та слабких (пива, вина). Наївна помилка: 330 мл пива (тобто одна холодненька "гарненька" баночка), 150 г вина (тобто келих) і 50 г горілки (чарка) містять однакову кількість алкоголю.

Пияцтво завжди супроводжується похміллям, симптоми якого – головний біль, пригніченість, нудота, невгамовна спрага, загальна слабкість. Дехто помилково вважає, що позбутися наслідків дії алкоголю можна, прийнявши додаткову дозу спиртного для поліпшення стану. Але це не так. Вживанням алкоголю в стані похмілля можна позбутися лише поганого самопочуття, проте людина буде п'яна доти, доки весь алкоголь не виведеться з організму.

Часто люди не замислюються над наслідками впливу алкоголю на організм. Перечитай їх і зроби висновки.

Швидкі наслідки впливу алкоголю на організм:

· Уповільнення реакції на зовнішні подразники.

· Послаблення координації.

· Зниження здатності ясно мислити.

· Погіршення пам'яті.

· Блювота.

· Подвоєння в очах.

· Затьмарення свідомості.

· Відсутність самоконтролю.

· Втрата свідомості.

· Кома.

· Смерть.

Відстрочені наслідки впливу алкоголю на організм:

· Провали в пам'яті.

· Погіршення травлення.

· Серцеві захворювання.

· Захворювання алкоголізмом.

· Цироз печінки.

· Пошкодження головного мозку.

· Пошкодження нервової системи.

· Підвищення ризику нещасних випадків (наприклад, при керуванні автомобілем у нетверезому стані).

· Скорочення тривалості життя.

ПРИЧИНИ ВЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ

(Перші кроки до залежності)

Якщо люди знають, що алкоголь небезпечний, чому ж вони тоді починають його вживати?

Серед причин можна виділити: економічні, психологічні, соціальні. Підраховано, що кожен підліток за роки до досягнення повноліття переглядає по телевізору в середньому 75 тисяч сцен, у яких фігурує випивка. У дуже позитивному контексті показує алкоголь і реклама.

Пиво, наприклад, у рекламі виглядає істинно «чоловічим» напоєм: сильні, засмаглі хлопці потягують пиво після спільної важкої роботи. Як здорово!

А вино асоціюється з чимось романтичним: ніжна музика, м'яке світло, чоловік і жінка закохано дивляться один на одного, він наповнює її келих благородною рідиною. Теж привабливо!

Складається враження, що телевізійні рекламні герої не мислять життя без склянки спиртного!

Ми часто наслідуємо героїв, яких нам нав'язують засоби масової інформації

Підлітки прагнуть якнайшвидше стати дорослими, а вживання алкоголю, асоціюючись з можливостями дорослих, створює ілюзію незалежності і вседозволеності.

Та не тільки кіно, телевізор, чи реклама сприяють випивці.

Найбільшою мірою на процес становлення та виховання особистості впливає сім'я. Якщо в сім'ї є місце алкоголю, це значно підвищує ризик виникнення у дітей шкідливих звичок.

Традиційно вважається, що алкоголь нібито надає відчуття впевненості, допомагає розслабитися. На вечірках, щоб подолати комплекси, молоді люди спочатку випивають пару склянок, а тоді спілкуються, вважаючи себе привабливішими, сильнішими, кмітливішими. При цьому втрачається здатність адекватно сприймати реакцію оточуючих. Вони не помічають, що п'яна поведінка викликає обурення і огиду.

Юля завагітніла після останньої вечірки, де вона так багато випила, що втратила над собою контроль. Жінка п'яніє значно швидше від чоловіка, навіть, якщо випиває менше. До того ж, алкоголь впливає на жінку сильніше, діє довше. Коли люди напиваються, вони нерідко втрачають контроль над собою і здійснюють вчинки, на які у тверезому стані ніколи б не наважилися. Так трапилось і з Юлею: вона не заперечувала, коли малознайомий молодий чоловік запропонував її підвезти. І, навіть, не змогла протистояти його бажанню зайнятися сексом. Як наслідок – небажана вагітність. Тепер дівчині доведеться приймати важливе рішення: залишити дитину або зробити аборт.

Нудьга, бажання позбутися обридлих проблем теж зумовлює вживання алкоголю. Для багатьох підлітків випивка – це свого роду діяльність, спосіб прикрасити монотонне існування, а розповіді про те, як випивка здобувалася, як відбувалася і які були «приколи» після, стають головною темою розмов. Але невже це найцікавіше, що ти можеш розповісти про себе і почути від інших?

Взагалі, зовсім необов'язково пити в компанії для того, щоб привернути до себе увагу та почуватися гарно і комфортно. Якщо зможеш зарекомендувати себе як цікаву, неординарну особистість, то успіх та справжнє захоплення – гарантовані.

ШЛЯХ ДО ЗАЛЕЖНОСТІ

(Подальші кроки)

Наступний перелік прочитай уважно: якщо якісь ознаки з нього притаманні тобі, – ти в групі ризику і можеш потрапити в цілковиту залежність від алкоголю.

Людина вживає алкоголь, коли:

– багато проблем; щоб вистояти в стресових ситуаціях;

– їй подобається пити на самоті більше, ніж веселитись з друзями;

– намагалася кинути пити, або пити менше, і спроби були невдалі;

– починає пити зранку: перед заняттями або перед роботою;

– випивка потрібна для нормального самопочуття;

– проковтує випивку, немов хоче вгамувати спрагу;

– хоче позбавитися наслідків похмілля.

При цьому спостерігаються:

– провали в пам'яті;

– швидке сп'яніння;

– фахові та навчальні навички стають гіршими;

– виникнення агресії;

– втрата самоконтролю;

– неприємності як результат випивки.

Навіть одна із цих ознак значно підвищує ризик виникнення алкогольної залежності. А наявність у твоєму переліку кількох означає пряму дорогу до алкоголізму.

Кожен, хто п'є, може стати алкоголіком.



1 Етиловий спирт - чистий алкоголь, застосовується в медичній та технічній практиці, з нього також виробляють міцні напої, такі як горілка, лікер т.п. інші

Кiлькiсть переглядiв: 0